4 Aralık 2010 Cumartesi

YUSUFUN 11 KARDEŞİ İSANIN 12 HAVARİSİ

Zeitgeist: İncil, kendinden önceki neredeyse bütün dini efsaneleri kullanmış bir astro-ilahi metinden başka bir şey değildir.
Diğer yandan bir karakterin özelliklerinin, başka bir yere aktarılmasına aynı kitabın içinde de rastlanır.
Eski Ahit’te Yusuf’un hikayesi anlatılır. Yusuf, İsa’nın prototipidir.
Yusuf mucizevi şekilde doğmuştur-İsa mucizevi şekilde doğmuştur
Yusuf ‘un 12 kardeşi vardır-İsa’nın 12 havarisi vardır
Yusuf 20 gümüş akçeye satılmıştır-30 gümüş akçeye satılmıştır.
Kardeşi “Yahuda”(İng.Judah) Yusuf’un satılmasını önerirken, havari “Yahuda”(İng.Judas ) İsa’nın satılmasını önermiştir
Yusuf görevine 30 yaşında başlamıştır-İsa görevine 30 yaşında başlamıştır.
Ve benzerlikler sürer gider.
İncil’in, filmin anlattığı şekliyle astrolojik bir metin olmadığını tekrar-tekrarlamaya gerek duymuyorum.
Öte yandan Yusuf-İsa benzerliği. Bu, filmin önceki iddiaları ile çelişiyor. İsa, Horus’tan mı alıntılandı? Yoksa Yusuf’tan mı? İkisinin birlikte İsa’nın kökeninin olması ihtimali biraz zor elbette. Ki Yusuf’a atfen, “İsa’nın prototipi” deniyor. Burada çelişkiler var anlaşıldığı gibi.
Ama yine de Yusuf-İsa hikayesinde film pek de yanlış söylemiyor. Hakikatten de benzerlikler mevcut ama, filmin ifadelerinde ufak-tefek eksiklik var ve Yusuf ile İsa’nın yaşam hikayesi birbirine pek benzemiyor.
İkisinin de mucizevi olarak dünyaya gelmesi: Tahmin edebileceğiniz gibi İsa ve Yusuf’un doğum hikayeleri birbirinden tamamen farklı. Yusuf’un annesi kısır olduğundan çocuğu olmuyor ve dua ediyor. Tanrı, bu isteğini yerine getiriyor.
İsa ise Tanrı ile aynı özden bir karakter ve bir bakireden doğuyor.
12 kardeş-12 havari benzerliği: Burada bir eksiklik var. Yusuf, diğer kardeşleriyle birlikte kendisi de içine alınırsa 12 kardeş olmuş oluyor. Ama İsa da böyle değil. İsa havarileriyle birlikte 12+1 yani, 13 kişi olmuş oluyor.
12 rakamı birçok yerde görünen bir rakam zaten. İslam inancının önemli şahsiyetlerinden, Dört Büyük Halife’den biri olan ve Hazreti Ali olarak bilinen “Ali bin Ebu Talip”in de 12 imamı var. Bu açıdan bakarsak; Ali, İsa’ya Yusuf’tan daha çok benziyor.
İkisinin de 20-30 gümüş akçeye satılmaları: Bu doğru. Ama burada da hikaye farklılığı var. İsa bir ihanet yüzünden satılıyor ama Yusuf böyle değil. Yusuf köle olarak satılmasını kardeşi, onu kıskançlıklarından öldürmek isteyen diğer kardeşlerine karşı öneriyor.
Kardeş Yahuda-Havari Yahuda: Bu benzerlik ilginç gerçekten de. Gerçi asıl isimlerinde farklılık var ama bu yalnız bir harf: Juda-h>Juda-s.
Belki köken kabul edilebilir ama, benim kendi fikrim yukarıdaki Minos-Musa-Muhammed benzerliğinde olduğu gibi bunun bir tesadüf olduğu.
30 yaşında göreve başlama: Yusuf 30 yaşında firavunun hizmetine giriyor, İsa 30 yaşında göreve başlıyor. Burası da pek yanlış değil.
Yaratılış Kitabı 41:46’da; “Yusuf firavunun hizmetine girdiğinde otuz yaşındaydı. Firavunun huzurundan ayrıldıktan sonra bütün Mısır’ı dolaştı.” diye açıkça belirtilir. Ama tabi Yusuf’un önceden de yaptığı bir dolu işler mevcut. İsa da 12 yaşında çocuk öğretmen.
Ama bütün bunlara rağmen Yusuf’u İsa’nın prototipi olarak kabul edebilir miyiz? Elbette hayır; nasıl Ali’nin 12 imamını tesadüf olarak nitelendiriyorsak, bunda da aynı şeyi yapmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder