4 Aralık 2010 Cumartesi

HAÇ TAKIM YILDIZI KUZEY YARIKÜREDEN GÖZLEMLENEMİYOR

Zeitgeist: Ayrıca, 25 Aralık’ta yani kış dönümünde bir başka ilginç olay meydana gelir: Yaz dönümünden kış dönümüne kadar günler, kısalır ve soğur.
Kuzey yarımküreden bakıldığında güneş güneye doğru hareket eder ve gittikçe küçülerek silikleşir. Günlerin kısalması, kış gündönümüne doğru hasat zamanının gelmesi, antik medeniyetlerde ölümü temsil ediyordu.
Bu güneşin ölümüydü: 22 Aralık’ta güneşin yok olduğu en belirgin şekilde görülür. Güneş 6 ay boyunca güneye doğru hareket eder ve o gün, ufuktaki en düşük noktasına ulaşır.
İşte burada ilginç bir olay olur: Bu üç günlük beklemeden sonra güneş, haç şeklindeki Güney takımyıldızının üzerinde yeniden yükselmeye başlar. 25 Aralık’ta gerçekleşen bu olaydan sonra güneş, bu sefer kuzeye doğru 1 derece hareket der, günler uzamaya ve ısınmaya başlar, bahar gelir. İşte bu yüzden, “Güneş haç üzerinde öldü, 3 gün ölü kaldı ve tekrar dirildi” denir.

Bu yüzden İsa ve diğer sayısız güneş tanrısı aynı haç, 3 günlük ölüm ve yeniden diriliş temalarını paylaşır. Bu aslında güneşin Kuzey yarımküreye doğru hareket yönünü değiştirmeden ve baharı getirmeden önceki hareket sürecidir.
Yazımda, filmin “sayısız güneş tanrısı aynı haç, 3 günlük ölüm ve yeniden diriliş temalarını paylaşır” iddiasının herhangi bir temeli olmadığını, bahsi geçen tanrıların(Horus, Krişna, Dionysus ve Attis) hikâyelerinin İsa’ya filmin anlattığı şekliyle benzemediğini ve bunların kaynağı olduğu iddia edilen gök olayının temeli olmadığını anlatmıştım.
Öte yandan, bu ifadelerde gök olayıyla ilgili anlatılan doğru. Hakikatten de Güneş çarmıhta ölüyormuş gibi görünüyor ve sonra yeniden yükseliyor. Ancak yine burada da hata ve çelişkiler mevcut.
İlk olarak; eğer anlatılan hikaye doğru olsa idi, yani İsa’nın hikayesi hakikatten de bu gök olayından oluşturulmuş olsa idi, İsa 25 Aralık’ta doğmuş olmazdı. 22 Aralık’ta ölmüş, 25 Aralık’ta “yeniden dirilmiş” olurdu. Görüldüğü gibi burada çelişkiler mevcut. Zaten İsa’nın ölüm tarihini de “25 Aralık” olarak kabul etsek bile, İsa’nın ölümü bu tarihte değil. İncil’e dayandırılırsa bahar aylarına denk düşüyor.
Öte yandan Güney Haçı Takımyıldızı, Kuzey yarım küreden gözlemlenebilen bir takımyıldız değildir. Bu yüzden hikayenin, bu gök olayından oluşturulması imkansız.
Film, belli bir görüşü savunan, objektif veya evrensel olmayan yazarları ve kaynakları kullandığından bu tip problemlerin çıkması çok normal. Filmi yapanlar; kullandıkları kaynakların sağlamasını yapmadan, hepsi doğruymuş gibi göstermeye çalışmışlar. Hâlbuki görüldüğü gibi verilen bilgilerin birçoğu yanlış ya da eksik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder