4 Aralık 2010 Cumartesi

HORUSUN GÖZÜ AYNI ZAMANDA AYI TEMSİL EDER GECE-GÜNDÜZ KAVGASI DEĞİL

Zeitgeist: Örneğin; Güneş’i ve ışığı temsil eden Horus’un, Set adında bir düşmanı vardı ve Set gece karanlığının kişiselleştirilmesiydi.
Her sabah Horus, Set’e karşı olan savaşını kazanırken, akşam olduğunda da Set, Horus’u mağlup ederek onu yer altına gönderir. Burada da görüldüğü gibi “Aydınlık-Karanlık” ya da “İyi-Kötü” gibi kavramlar, en çok karşılaşılan ve bugün bile farklı şekillerde karşımıza çıkan en bilindik mitolojik ikilemlerden biridir.
Set ile Horus’un düşman olduğu, Set’in kötü olduğu ve “İyilik-Kötülük” gibi kavramların birçok inanç ve gelenekte var olduğu çok doğru. Ancak, Set ile Horus, Zeitgeist’in bahsettiği gibi; gece-gündüz yüzünden birbirlerine düşman değillerdi. Elimdeki ve ulaşabildiğim sağlam-objektif kaynakların hiçbirisi böyle bir hikayeyi desteklemiyor. Üstüne üstlük, hepsi de Set ve Horus’un birbirine düşmanlığına neden olarak “aynı-benzer nedeni” gösteriyor.
Öncelik olarak Wikipedia’dan bilgilenecek olursak; Horus’un amcası Set, kardeşi Osiris’i parçalara ayırmıştır. Bundan dolayı da Horus, hem babasının intikamını almaya çalışmış, hem de ülkenin haklı kralını göstermek için Set ile defalarca savaşmış.
Elimdeki diğer kaynaklar da bunu destekliyor: Örneğin, M.L’nin “İsis” ile ilgili kısmında(9); Osiris’in Set tarafından hunharca öldürüldükten sonra, İsis tarafından yeniden canlandırıldığı ve İsis’ten bir çocuk yaptığı; bundan sonra da geleceğin kralı Horus’un Set ile savaştığı belirtiliyor.
G.L’de ise; yine ölüm ve verimlilik tanrısı Osiris’in Set tarafından öldürüldükten sonra ülkedeki verimliliğin azaldığı fakat, daha sonra Horus’un Set’i yenmesiyle toprakların yeniden verimli hale geldiği belirtiliyor.
Zaten Horus, kendi gözlerinden bir tanesi Ay’ı da temsil ettiğinden, geceleyin de vardı. Dolayısıyla da Horus-Set arasında gece-gündüz gibi bir kavram yok. Kavganın nedeni babasının öldürülmesi ve kavgadaki amaçlar; öç almak ve Mısır’da kimin haklı kral olduğunu göstermek.


xxxxx

Wikipedia’daki makalenin Set’le ilgili olan kısmına göre Set ve Horus, Set Horus’un babası Osiris’i öldürdükten sonra Horus hem babasının intikamını almak hem de Mısır’ın haklı hükümdarını seçmek için Set’le defalarca savaşmıştır. Ancak gece ve gündüzün açıklamasının Horus ve Set ile yapıldığını yazan bir kaynak bulamadım. Zaten sanıyorum “mecazen” kısmı bu sebeple var

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder