4 Aralık 2010 Cumartesi

AYNEN KATILIYORUM

Zeitgeist:Hristiyanlık, benzeri bütün ilahi inanç sistemleri gibi döneminin hurafesidir. İnsanları gerçek dünyadan ve dolayısıyla birbirinden koparma amacına hizmet eder. İnsanların otoriteye sorgulamadan itaat etmesini sağlar. Her şeyi kontrol eden bir Tanrı olduğu iddiasıyla insanların sorumluluk duygusunu zayıflatır ve utanç verici suçları, din uğrana olduğu takdirde haklı kılar.
Ama en önemlisi, gerçeği bildiği halde bu hikayeleri kullanan insanlara toplumu yönlendirme ve kontrol etme gücü sağlar. Dini dogmalar, icat edile gelmiş en güçlü araçtır ve diğer birçok hikayeye kanmak için insan psikolojisinde bir temel oluşturur.
Bu son ifadeler %1000000(bir milyon) katılıyorum. Filmin ifadelerinden tam olarak tek katıldığı yeri burası.
Ancak, filmin kendisi de dogmacı ve yalancı olduğundan, bu ifadelerin pek önemi kalmıyor. Bence “gerçeği bildiği halde bu hikayeleri kullanan insanlara toplumu yönlendirme ve kontrol etme gücü sağlar. Dini dogmalar, icat edile gelmiş en güçlü en güçlü araçtır ve diğer birçok hikayeye kanmak için insan psikolojisinde bir temel oluşturur” ifadelerindeki işleri din olmadan bu film de yapıyor. Ürettiği komplo teorileri, çoktan geçerliliğini yitirmiş, sahte ve yalan bilgilerle kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor.
Ürettiği komplo teorileriyle; insanlarda sözde bilinçlendiricilik etkisi yaratarak, insanların kendisine tapmasına, itibar göstermesine neden oluyor ki; Zeitgeist Hareketi bunu kanıtlıyor.
Film, dini dogmaların, icat edile gelmiş en güçlü araç olduğunu ve utanç verici suçları, kendisi uğrana olduğu takdirde haklı kıldığını söylüyor, ama ikinci bölümde din adına yapılmış ve tarihin en büyük suçlarından birini(Tarihteki en büyük terör saldırısı 11 Eylül’ü) sanki “din adına yapılmamış; din için kurulmuş terör örgütleri değil de, bu saldırıya uğrayan ülkenin içinden biri yapmış” gibi gösteriyor.
Madem dinlerin dünyadaki kötülüklerini biliyorsun, ne diye 11 Eylül için İslami terör örgütü El-Kaide’yi aklamaya çalışıyorsun? Ben bu filme Zeitgeist yerine, Zeit-GATE demeyi tercih ederim.

Üretilen komplo teorileriyle; insanlarda ırkçılık ve nefret artıyor, insanlar iftiracı-spekülasyoncu pozisyonuna düşüyor, geçerli bilimsel yöntemlere şüphe ile bakıyor ve bunları kabul etmeme durumu ortaya çıkıyor, toplumlardaki paranoya artıyor, insanlar ciddiyetini kaybediyor, insanlarda acizlik-atalet körükleniyor, tek taraflı bakış açısı ortaya çıkıyor, sağlık konularında üretilen komplo teorileri de belli hastalıkların yayılmasına ve hatta ölümlere(özellikle de bebek ve çocuk ölümlerine) sebep olabiliyor vs vs vs.
Komplo teorileri, aşırı okültçülük vb. şeyler tıpkı dinler gibi çağımızın saçmalıklarıdır. Gerçeği bildiği halde bu hikayeleri(yalanları) kullanan insanlara, söyledikleri yalan olmasına rağmen; kendisine itibar ettirme, para, ödül, şöhret kazandırma, kendi ideolojilerine destek oldurma gücü sağlar. Komplo teorileri artık günümüzde icat edile gelmiş en güçlü araçlardan biridir ve diğer birçok hikâyeye kanmak için insan psikolojisini etkiler.
Bir belgesel-filmin daha sonuna geldik. Filmi incelerken yararlandığım linklerden farklı olan somut kaynakları(yani internet dışında olanları) şuraya yazdım. Diğer çürüteceğim belgesel-filmlerde görüşmek üzere;
Ama yazıyı kapatmadan önce size son olarak şunu söyliyeyim: Şu Loose Change, 911: Road to Tyranny, Fahreinheit 9/11 ve Zeitgeist örneklerinden çok çok rahat anlaşılabileceği gibi; komplocu ve gereğinden fazla okültçü kaynaklara itibar göstermeyin. Eğer ki gösterirseniz, tuzağa düşersiniz-kaybedersiniz.
Soruları sorun, bunlara yanıt arayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder