4 Aralık 2010 Cumartesi

MARTYR ASLINDA NE DİYOR, BİR KİŞİMİ SAYIYOR, BİR SÜRÜ KİŞİMİ?

Zeitgeist:İlk Hristiyan tarihçilerinden ve savunucularından olan Justin Martyr şöyle yazmıştır: Bizler, öğretmenimiz İsa cinsel ilişki haricinde doğdu, çarmıha gerildi, öldü, yeniden dirildi ve cennete yükseldi dediğimizde bizim Jüpiter’in oğullarına inandığımızı sanan insanlardan farklı bir şey iddia etmemiş oluruz.
Bir başka deyişle Justin Martyr şöyle demiştir: “O bir bakireden doğdu, Perseus’a(Yunan Tanrısı) arasındaki benzerliğe inanmak bu.”
Bu çok açık ki Justin ve diğer ilk Hristiyanlar, Hristiyanlığın Pagan dinlerine çok benzediğini biliyorlardı. Neyse ki Justin bu konuda çok kafa yordu ve buna bir çözüm buldu; Şeytan yapmıştı!
Bütün bunları önceden sezen Şeytan İsa’dan önce dünyaya geldi ve Pagan dünyasındaki bu karakterleri yarattı.
Justin Martyr’in, Hristiyanlığı ve İsa’yı pagan dinlerine ve karakterlerine benzettiği doğru. Fakat film burada, aslında tezlerle alakasız olan bir şeyi, alakalıymış gibi göstermeye çalışmış. Hâlbuki Justin Martyr, filmde bahsi geçen iddialardan farklı bir şekilde bunu söylüyor.

Justin Martyr
Martyr filmin alıntıladığı İmparator Antoninus Pius‘a yazdığı “İlk Savunma” isimli mektubunun 21. bölümünde(ismi “Mesih’in tarihine Benzeşim” olarak geçiyor) neler diyor?: “Öğretmen Merkür, hastaları iyileştiren ve yıldırım çarpması sonucunda cennete yükselen Esculapius, parça parça edilen Bacchus(yani Dionysus), ateşe atlayan Herkül, insan olarak doğan ve sonra cennete yükselen Leda, Dioscuri, Perseus ve Bellerophon.
Yani, ne filmde bahsi geçen iddiaları sayıyor Martyr, ne de İsa’nın özelliklerini tek bir tanrıda topluyor.
Esculapius zaten tıp tanrısı; Bacchus bildiğimiz Dionysus ve filmin anlattığı şekilde İsa’ya benzemiyor; Leda, Dioscuri, Perseus, Esculapius, ve Bellerophon gibi (filmdekiler de dahil) daha birçok tanrı cennete yükselmiştir, Merkür gibi Dionysus da öğretmendir. Bunlar da bir sorun yok. “Bakire doğum” ise, Martyr’in ifadelerine bakarsak; Perseus’a ait bir şey. Perseus, Zeus ve Danae’nin çocuğu. Danae, Zeus kendisini hamile bırakana kadar “bakire”. Sanıyorum, hamileliğinde bakireliğini halen sürdüren bir kişi olarak doğum yapmamış. Ama yine de Martyr’in burada bir ilişki kurması ve hatta “cinsel ilişki haricinde doğdu” terimini kullanması çok ilginç ve hakikatten de kafa kurcalıyor. Fakat, zaten Perseus, filmde argüman olarak sunulan bir karakter değil.
Öte yandan Justin Martyr bu karakterlerdeki benzerlikleri “Şeytan”a bağlıyor. Burada, “iyi de Şeytan geleceği biliyor mu ki bunları önceden yaratsın?” diye sorası geliyor insanın. Ama tabi, Martyr’in haklı bir gerekçesi var. Martyr, Tevrat’ta Mesih’in geleceğinin anlatılmasından dolayı bunları söylüyor. O’na göre Şeytan, Tevrat’ta belirtilen Mesih özelliklerini, bahsettiği mitolojik karakterlere aktarmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder