4 Aralık 2010 Cumartesi

MİRRA VE MAYA TEMELSİZ

Zeitgeist: Bakire(Virgin) Meryem, Başak (Virgo) burcundan gelir. Başak “Virgo the Virgin” olarak da bilinir. Virgo, latince “bakire” demektir. Bu yüzden Meryem(Mary) ismi, diğer bakire anneler gibi; Adonis’in annesi Myrrha, ya da Buddha’nın annesi Maya gibi M harfi ile başlar.

Başak, aynı zamanda ekmek evi olarak da bilinir ve Başak, elinde bir demet buğday tutan bakire kız olarak tasvir edilir. “Ekmek Evi” ve sembolü olan buğday, hasat mevsimi olan Ağustos-Eylül aylarını temsil eder.
Ayrıca, Beytüllahim(Betlehem)’in tam tercümesi, “Ekmek Evi”dir.

Bu yüzden aslında Beytülhalim; dünyadaki bir yeri değil, gökyüzündeki bir yeri yani Başak burcu takımyıldızını temsil eder.
Burada verilen bilgilerin bazıları doğru ancak; “Başak burcu simgesinin M harfi olmasından dolayı; Meryem’in isminin bu harfle başladığı” iddiası tartışmalı ve “Myrrha ve Kraliçe Maya’nın bakire olduğu” iddiası temelsiz. Çünkü, bunları destekleyen herhangi sağlam bir veri olmadığı gibi, bunların anti-tezleri mevcut.

Bahsi geçen diğer karakterlerin(Myrrha ve Maya) de bakire oldukları iddiası temelsiz: Buda’nın annesi Kraliçe Maya, Buda doğmadan çok önce Kral Suddhodhana ile evli ve evliğinden 20 yıl sonra Buda doğana kadar çocukları yoktu. Maya, bir gün rüyasında, beyaz file binmiş olarak gelen Bodisatva isimli tanrının kendisine dokunmasından sonra Buda’ya hamile kalmıştır.

Myrrha da ise farklı ama birbirine benzer iki efsane vardır. Myrrha’nın bu iki doğum versiyonundan genel olarak kabul edilen sürümünüde; Myrrha, Afrodit’in tuzağına düşerek babasıyla ilişkiye girmiş, zaman içinde bunu keşfeden babası(Theias) Myrrha’yı bıçakla kovalarken, Myrrha tanrılar tarafından ağaca dönüştürülmüş ve Afrodit bu ağaçtan doğmuştur. İkinci efsanede ise; Afrodit’in Myrrha’yı ağaca dönüştürdüğü söyleniyor ve babası Theias da bu ağaca ok atarak ağaçta yarık açıyor, Adonis de bu yarıktan çıkıyor.
Anlayacağımız; Meryem-İsa hikayesine benzeyen, bakirelikle alakası olan bir hikâye mevcut değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder