4 Aralık 2010 Cumartesi

MİTRA VE MİTRAS FARKLI ŞEYLER

Zeitgeist:Pers’li Mithra, 25 Aralık’ta bir bakireden doğdu. 12 havarisi vardı ve bunlara mucizeler gösterdi. Ölümünden sonra 3 gün gömülü kaldı ve yeniden dirildi. “Gerçek” ve “Işık” gibi birçok farklı isimle anıldı. İlginçtir ki, Mithra’nın kutsal ibadet günü Pazar’dı.
Burada Romalıların Mitraizm‘indeki Mithras ile Perslerin ve Hintlilerin Mithra‘sının hikayeleri birbirine karıştırılmış. Mithra, Hindistan’da da görülen bir tanrı, Arilerin semavi dinine ait. Kutsal veda kitaplarındaki efsaneler; tıpkı Varuna(her şeyi gören gökyüzü ve okyanus suları), İndra(kozmik savaşçı) veya Asvin ikizleri ve bolluk getiren Aditi’yi konu aldığı gibi, Mitra’yı(sözleşmelerin arkadaşı ve kefili) da konu alır.(12)
Hristiyanlığı etkilediği iddia edileni ise Romalılardaki Mitras’tır. Mitra ile Mitras aynı karakter değil. Ama filmde karıştırılmaları normal. Bu iki tanrıya ait ilk araştırmalar, 19. yy’da Franz Cumont tarafından yapılmış ve bunların özellikleri tek çatı altında toplanmış. yine alıntının yapıldığı Gerald Massey de bundan alıntı yapmış, çünkü o dönemlerde başka bir araştırma yok. Ancak, 20. yy’da konunun uzmanlarınca yapılan araştırmalar, Cumont’un hipotezini yalanlamış.
Roma’nın Mitras’ını bir bakire değil, kaya doğurmuştur. Mitras’ın 25 Aralık tarihinde doğduğu doğru, ama bu M.S’den sonraki yıllara ait bir tarih. Mitras ile ilgili bir başka iddia da Hristiyan ibadetini etkilediği iddiası.
Bu arada Mitras ölmedi, dünyevi görevinden sonra bir at arabasıyla cennete yükseldi.
Aynı zamanda, Mitras’ın 12 burca sarılmış olması, İsa’nın 12 havarisiyle ilişkilendiriliyor. Ancak, ben burada “12’lerle beraber olma” dışında herhangi bir bağlantı göremiyorum. Zaten 12 sayısı, gerçek veya sanal birçok yerde geçen bir sayı.

xxxxx

 Ayrıca İncil’de İsa’nın 25 aralıkta doğduğu yazmaz. Bu inanış İznik konsulü zamanında gelmiştir. Mithras, bir bakireden değil, kayadan doğmuştur. 12 havari iddiası, bazı heykellerde Mithras’ın 12 burç tarafından sarılmış olması. Ancak bu 12 havari ya da takipçi gibi bir manaya geliyor mu tartışılır. Mithras’ın ölümü de gerçekleşmemiştir, dünyadaki görevini bitirip sonra cennete bir at arabasında çıkmıştır. Pazar günü, Roma inanışındaki Mithras için doğru.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder