4 Aralık 2010 Cumartesi

İSA NEYİ TARİF EDİYOR? ÇEŞMEYİ VE ÇEŞMEDEN AKAN SUYUMU?

Zeitgeist:Luka 22:10’a göre, havarilerinin İsa’ya; “Senden sonra bir dahaki Paskalya nerede olacak?” diye sormaları üzerine İsa: “Bir şehre girecekseniz ve orada elinde testiyle su taşıyan bir adam görecekseniz. Onu takip edin ve gireceği eve girin” diye cevap verir.
Bu ayet, astrolojik esinlemelerin belki de en açık olanıdır. Testiyle su taşıyan adam Aquarius’tur. Su-taşıyıcısıdır ve her zaman testiden su döken adam olarak tasvir edilmiştir.
İsa Balık Çağı’nı temsil ediyordu. Güneş(Tanrı’nın Güneşi) Balık Çağı’nı(İsa’yı) terk ettiğinde, Aquarius’un evine gelecekti, tıpkı Kova’nın(Aquarius) gündönümü gerilemesinden Balık’ı takip etmesi gibi. İsa’nın aslında bütün söylediği, Balık Çağı’ndan sonra Kova Çağı’nın geleceğiydi.
Film, burada da ifadeleri tam olarak yerine oturtmuş ama, önceki saydığımız nedenlerden biliyoruz ki, buradaki ifadelerin herhangi bir geçerliliği yok.
Öte yandan, ilgili ayet Luka 22:10’u kontrol edelim ve bunu önceki ve sonraki ifadeleriyle Luka 22:7-21 olarak yazalım:
Fısıh kurbanının kesilmesi gereken Mayasız Ekmek Günü geldi. İsa, Petrus’la Yuhanna’yı, “Gidin, Fısıh yemeğini yiyebilmemiz için hazırlık yapın” diyerek önden gönderdi. O’na, “Nerede hazırlık yapmamızı istersin?” diye sordular.
İsa onlara, “Bakın” dedi, “Kente girdiğinizde karşınıza su testisi taşıyan bir adam çıkacak. Adamı, gideceği eve kadar izleyin ve evin sahibine şöyle deyin: ‘Öğretmen, öğrencilerimle birlikte Fısıh yemeğini yiyeceğim konuk odası nerede? diye soruyor.’ Ev sahibi size üst katta, döşenmiş büyük bir oda gösterecek. Orada hazırlık yapın.” Onlar da gittiler, her şeyi İsa’nın kendilerine söylediği gibi buldular ve Fısıh yemeği için hazırlık yaptılar. Yemek saati gelince İsa, elçileriyle birlikte sofraya oturdu ve onlara şöyle dedi: “Ben acı çekmeden önce bu Fısıh yemeğini sizinle birlikte yemeyi çok arzulamıştım.
Size şunu söyleyeyim, Fısıh yemeğini, Tanrı’nın Egemenliği’nde yetkinliğe erişeceği zamana dek, bir daha yemeyeceğim.”
Sonra kâseyi alarak şükretti ve, “Bunu alın, aranızda paylaşın” dedi. “Size şunu söyleyeyim, Tanrı’nın Egemenliği gelene dek, asmanın ürününden bir daha içmeyeceğim.” Sonra eline ekmek aldı, şükredip ekmeği böldü ve onlara verdi. “Bu sizin uğrunuza feda edilen bedenimdir. Beni anmak için böyle yapın” dedi. Aynı şekilde, yemekten sonra kâseyi alıp şöyle dedi: “Bu kâse, sizin uğrunuza akıtılan kanımla gerçekleşen yeni antlaşmadır.Ama bana ihanet edecek kişinin eli şu anda benimkiyle birlikte sofradadır.
İfadelerden anlayacağımız, gibi filmin iddiasının doğru olması çok uzak bir ihtimal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder