4 Aralık 2010 Cumartesi

BALIK BİLİNMEYEN BİR ŞEYMİ?

Zeitgeist:Balık sembolüne Yeni Ahit’te çok rastlanır. Örneğin İsa, 5000 kişiyi ekmek ve sadece 2 balıkla doyurmuştur. Galilei ile yolculuğa çıktığında, 2 balıkçıyla arkadaş olmuş ve balıkçılar onu takip etmiştir.
İnsanların arabalarının arkasındaki İsa-Balığı çıkartmasını hepiniz bilirsiniz. Bilmediğimiz şey aslında onun ne anlama geldiği.
Bu, Balık Çağı sırasındaki Pagan Güneş Krallığı’nın astrolojik sembolüdür. Ayrıca, İsa’nın doğumu kabul edilen tarih, bu çağın başlangıç tarihidir.
İsa’nın herhangi bir çağı temsil etmediğinden tekrar bahsetmeyeceğim. Ancak, şundan bahsedebilirim: İsa balığı, filmin iddia ettiği gibi, “ne anlama geldiğini bilmediğimiz” bir şey değildir. Ne anlama geldiği ve ne için kullanıldığı gayet iyi bilinmektedir.
Bahsi geçen balığın ismi Ichthus’tur(ki bu da Yunanca da “balık” anlamına gelir) ve üstünde, bu kelimenin Yunanca yazılışı olan “ΙΧΘΥΣ” karakterleri bulunur.
Paul Lunde, “Şifreler Kitabı” adlı eserinde –ki çok yeni bir eser- , “İlk Hristiyanlar” adlı bölümde bu balıktan da söz eder(15): Ichthus: En eski sembollerden biri antik çağların bereket, yaşam ve süreklilik sembolü olan balıktı. Kimi zaman bu sembol saplı iki balık görünümü alıyordu ve bunlar Komünyon ile ilişkilendiriliyordu. “Balık” –İchthus-Yunanca’da aynı zamanda akrostiş olarak kullanılıyordu.
Iesous-Ι- Jesus(İsa)*
CHristos-Χ- Hristos(Mesih-kutsanmış kişi)*
THeou-Θ:-Tanrı’nın
Uios-Y-Oğul
Soter-Σ-Kurtarıcı
Balık silueti genelde inancını gizlice belirtmek isteyen kişi tarafından kuma ya da şaraba çizilirdi.
Görüldüğü gibi, ne anlama geldiği gayet iyi biliniyor. Çağ ile de pek bir alakası yok.
*Parantez içindeki ifadeleri ve “ΙΧΘΥΣ” karakterlerini ben belirttim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder