4 Aralık 2010 Cumartesi

KAYNAKLAR TARTIŞMASIZ MI?

İncil’den doğrudan alıntı yaptığı yerler haricinde, neredeyse filmin bu ilk bölümünün tamamını, bir avuç yazara dayandırıyor :
Gerald (George) Massey : 19yy’da yaşamış amatör bir Mısırbilimcidir. İsa ve diğer daha önceki tanrıların (en önemlisi Horus) benzerliklerini ilk ortaya koyan kişi.
Acharya S (gerçek adıyla Dorothy Murdock ): İsa-Mit teorisiyle ilgili çeşitli kitapları olan bir yazar. Kaynak olarak George Massey’i sık sık gösterir.
Jordan Maxwell : ’60larda beri Okkült, UFO’lar ve benzeri şeylerle ilgili konuşmalar yapan, kitaplar yazan bir yazar.
Albert Churchwood : 1924′te “The Origin and Evolution of Religion” isimli kitabı yazan bir İngiliz Cerrah.
Joseph Wheless : 1930′larda yazdığı “Forgery in Christianity” isimli kitabıyla adı duyulan bir avukat.
Ve aynı doğrultuda yazan bir kaç başka yazar. Tam liste burada var.
İlk bakışta görebildiğim problem, güncel yazarların genellikle kitaplarını 19 yy ve 20 yy’ın başında aynı doğrultuda yazan yazarlara dayandırmış olması. Buradaki en önemli nokta, geçtiğimiz 100 senede konuyla ilgili bilimsel bilgi hem arttı hem de geçmişte bilinenlerin geçersiz olduğunu yer yer gösterdi. Diğer bir deyişle, Massey, Churchwood ve Wheless gibi yazarlara dayanarak yazan Acharya S ve Maxwell (ve Earl Doherty, Robert Price gibi diğerleri de) aslında kaynak olarak çok da güvenilir olmayan başka yazarlara atıfta bulunarak ikincil kaynaklar kullanmış oluyorlar. Elbette Massey, ya da Acharya S’in kitaplarını tek tek ele alıp kaynaklarını inceleyip o kaynakların kaynaklarını incelemek ve ne kadar doğru olduğununun sağlamasını yapmak yıllar alacak bir iş olur. O yüzden benim yapacağım şey, postun konusunu dağıtmadan, filmdeki iddiaları ele alıp, nerede hatalı olduğunu kanıtlarla göstermeye çalışmak.
Filmin ilk bölümündeki ana argümanlar şu şekilde sınıflandırılabilir diye düşünüyorum :
  • İsa, eski Mesih/Kurtarıcı karakterleriyle bir çok ortak özelliğe sahip ; Mısır Tanrısı Horus, Hindu tanrısı Krishna, Yunan tanrısı Dionysus gibi.
  • İsa hikayesi astro-teolojik (gök cisimlerine tanrı özellikleri verilerek oluşturulan din) ve antik dinlerden derlenmiş bir mitoloji .
  • Buradan hareketle, İsa’nın anlatıldığı şekliyle asla var olmadığı ve bugün bildiğimiz manadaki Hrıstiyan dininin 4.yy’da toplanan İznik Konsulünde bir araya getirilmiş fabrikasyon bir din olduğu.
Bu 3 argümanı postun sonunda tekrar özetleyeceğim. Şimdi gelelim filmin argümanlarını incelemeye :
Bir yandan şu sayfanın açık olmasında fayda var, zira oradaki transkript resimlerle desteklenmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder