4 Aralık 2010 Cumartesi

İPARKOS-BATLAMYUS ARASI

Zeitgeist:İncil, sembolik olarak 3 çağın geçişinden ve geçilecek olan 4. bir çağdan bahseder.
Eski Ahit’e göre Musa, Sina Dağı’ndan elinde 10 Emir’le birlikte geldiğinde, insanlarının altından bir buzağı heykeline taptıklarını görür ve çok üzülür. Taş tabletleri parçalar ve insanlarına, bu utançtan arınmak için birbirlerini öldürmeleri gerektiğini söyler.
Birçok ilahiyatçı bu öfkeyi, İsrailoğulları’nın yanlış puta tapmalarına bağlamıştır.
Aslında o put altın bir boğaydı, Taurus Boğası’ydı. Ve Musa halkına yeni çağın, yani “Koç Çağı”nın geldiğini haber veriyordu. Bu yüzden Yahudiler, bugün bile hala boynuz borusu çalarlar. Musa yeni çağ olan Koç Çağı’nı temsil ediyordu ve bu yüzden herkes eski çağdan vazgeçmeliydi.
Antik tanrılardan Mithra gibi başka figürler de bu geçişi yaşamış ve aynı tema içerisinde boğayı öldürmüştür.
İsa ise bundan sonra gelecek çağın, “Balık Çağı”nın yol göstericisidir. Yani 2 balığın.
Film, insanları “İncil-İsa astrolojiktir” düşüncesine öyle kaptırıyor ki, insanlar buradaki “apaçık” çelişkiyi fark edemez hale geliyorlar.
Diyelim ki, Tevrat hakikatten de astrolojiye göre düzenlendi ve Musa Boğa çağının bitmesini, Koç çağının başlamasını temsil ediyordu.(Tabi aslında böyle değildir. Astroloji ile uzaktan yakından bir alakası yoktur.)
Yani durum şöyle olmuş oluyor: İncil’i yazan kişiler, kendilerinden bini aşkın yıl önce yazılmış olan Tevrat’ın veya aynı şekilde İsa’dan çok önce yaşamış Musa’nın Boğa çağını bitiren, Koç çağını temsil ettiğini gayet iyi biliyorlar.(Ama bu kadar açık bilinmesine rağmen resmiyet kazanmamış.)
Ondan sonra şöyle diyorlar: “Yahu bu Tevrat’ın zamanı doldu. O, Boğa çağını bitiren Koç çağını temsil ediyordu, ancak şimdi de Koç çağı bitti, bu yüzden bunu da bitiren Balık Çağı’nı temsil eden bir kitap yazalım ve karakter uyduralım”
Buradaki çelişkiyi fark ettiniz, öyle değil mi? Anlayacağımız böyle birşeye inanmak hakikatten de saçma bir şey olur.
Öte yandan Mithras’a gelirsek; Wikipedia’da, Mithras’ın boğayı öldürmesinin devinimle bağlantısı olduğuna dair bilgiler var ama anladığım kadarıyla bu, bu tür iddialardan kaynaklanan hatalı bilgi muhtemelen.

Mithras Boğayı Öldürürken
Çünkü, Devinim hareketi M.Ö 2 yy’dan önce bilinen bir şey değildir. (Gerçi, bunu da –tıpkı Zeitgeist gibi- savunanlar vardır ama bu pek de kabul görmüş bir şey değildir. Devinim’in kaşifi İparkos’tur, ki biz bunu kendisinden öğrenmedik; O’nu kaynak gösteren Batlamyus’dan öğrendik.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder