4 Aralık 2010 Cumartesi

İNCİLDE 25 ARALIK MI?

Zeitgeist: Asıl soru şu: Neden bu özellikler, neden 25 Aralık’ta bir bakire doğumu, neden 3 günlük ölüm ve kaçınılmaz yeniden diriliş, neden 12 havari ya da takipçi?
Bunları anlamak için isterseniz en güncel “Güneş Mesihi”ni bir gözden geçirelim:

İsa, 25 Aralık’ta Beytüllahim’de bakire Meryem’den dünyaya geldi. Doğumu, doğuda bir yıldızın doğmasıyla müjdelendi. 3 Magi Kral’ı bu yıldızı takip ederek İsa’yı buldular ve süslediler.
12 yaşına geldiğinde bir çocuk öğretmendi, 30 yaşında John(Vaftizci Yahya) tarafından vaftiz edildi ve görevine başladı. İsa’nın birlikte yolculuk yaptığı 12 havarisi vardı ve onlara hasta insanları iyileştirmek, suda yürümek, ölüleri diriltmek gibi mucizeler gösterdi.
“Kralların Kralı”, “Tanrı’nın Oğlu”, “Dünya’nın Işığı”, “Alfa ve Omega”, “Tanrı’nın Koyunu” ve bunun gibi birçok isimle anıldı.
Yahuda tarafından ihanete uğrayıp 30 gümüş akçeye satıldıktan sonra çarmıha gerildi, mezara gömüldü ve 3 gün sonra dirilip cennete yükseldi.
Bunlar İsa’nın hikayesi; şimdi bu hikayelerin aslında neden ilgili karakterlerde bulunduğu anlatılacak. Aynı zamanda şu aklınızda bulunsun: İncil’de İsa’nın doğumu 25 Aralık olarak geçmez.

xxxxx
Ancak bir nokta, 25 aralık tarihinin İsa’nın doğumgünü tarihi olmadığı, ve İncil’de geçmediği. Hatta Luka 2:8′de diyor ki:
8 Aynı yörede, sürülerinin yanında nöbet tutarak geceyi kırlarda geçiren çobanlar vardı. Rab’bin bir meleği onlara göründü ve Rab’bin görkemi çevrelerini aydınlattı. Büyük bir korkuya kapıldılar. Melek ise onlara, «Korkmayın!» dedi. «Size, tüm halk için büyük sevinç kaynağı olacak bir müjde getiriyorum: bugün size, Davut’un kentinde bir Kurtarıcı doğdu. Bu, Rab olan Mesih’tir. Ve işte size bir işaret: kundağa sarılmış ve yemlikte yatan bir bebek bulacaksınız.»
Eğer İsa kış aylarında doğmuş olsaydı, sürülerin yanında geceyi nöbet tutarak geçiren çobanlar değil, kapalı ortamlarda soğuktan korunmaya (ve sürülerini korumaya) çalışan çobanlar olması gerekirdi. 25 aralık tarihinin İncil’de bulunmaması ve sonradan eklenmiş olması zaten bilinen bir durum. 25 aralık tarihi, MS 200′lü yıllara kadar görülen bir tarih değil. Aslında bir sonraki kısım bu sebepten ötürü anlamsızlaşıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder