4 Aralık 2010 Cumartesi

AYNI HİZADALAR MI?

jjZeitgeist: Öncelikle, doğum kısmı tamamen astrolojik:
Sözü edilen doğudaki yıldız Sirius’tur, 24 Aralık’ta gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır ve Orion kuşağındaki diğer 3 parlak yıldızla aynı hizadadır.
Bu 3 parlak yıldız, antik zamanlarda olduğu gibi, günümüzde de aynı isimle anılırlar: 3 Kral.

3 Kral ve en parlak yıldız Sirius, hepsi birlikte 25 Aralık’ta güneşin doğacağı noktayı gösterir. Bu yüzden “3 Kral doğudaki yıldızı takip eder” ve gündoğumunu, yani güneşin doğumunu işaret eder.
Burada, “Sirius’un geceleri en parlak yıldız olması” dışında, verilen bilgilerin hemen hepsi yanlış.
Yıldızların, birbirlerine olan konumları değişmez. Değişmesi için çok fazla zaman(binlerce yıl) geçmesi gerekir. Bunun için ilgili yıldızlar aynı hizada olsalar bile, bu yalnız 24 Aralık’ta değil, yılın tamamı için geçerlidir.
Kaldı ki; 3 Kral takımyıldızıyla(Orion kuşağı), Sirius aynı hizada olmadıkları gibi; bu “üç kral” kendi aralarında da aynı hizada değillerdir.
Kendi aralarında oluşturdukları şekil; tepesi geniş açılı, diğer köşeleri dar açılı üçgendir. Tüm bunlar; bulutsuz bir havada gökyüzüne bakıldığında bile çok-çok rahat bir biçimde fark edilebilir.
Şu görüntüden de anlaşılabileceği gibi, 3 Kral, Sirius ile kendi aralarında aynı hizada değiller (Asıl görüntüsünü Google Sky’dan aratarak da izleyebilirsiniz):

Ama yine de; biz bunu birbirlerine yakın olmalarından dolayı “aynı hizadaymış” gibi kabul edelim. Ancak, bu sefer de belirttiğim gibi; “24 Aralık” tarihi yanlış olmuş oluyor ki bu ana argümanlardan.

Aynı zamanda 3 Kral takımyıldızının eski ismi, 3 Kral değil, “Orion kuşağı” idi.
Orion Kuşağı’nın, “3 Kral” olarak ifade edildiğine dair, var olan en eski kaynakların çoğu 17. yy’a ve 18. yy’daki Hollandalı yıldız çizelgeleri ile denizci kılavuzlarına aitler. Yani İncil’in yazılmasından çok sonra.

25 Aralık’ta bu “3 Kral”ın, Sirius ile birlikte Güneş’in doğacağı noktayı göstermesi hikayesi de tam olarak doğru değil. Sirius ve Orion kuşağı; bahsi geçen günlerde Güneş batmadan önce görüş alanına girmezler. Bundan dolayı da Güneş’in doğacağı noktanın ilgili yıldızlar tarafından gösterilmesi “olmayacak” bir şey.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder