4 Aralık 2010 Cumartesi

Bİ KERE MANU MUSADAN SONRA MUHAMMEDDE M İLE BAŞLIYOR

Zeitgeist: Ayrıca Musa, “Kanun Koyucu” ve taş tabletlerdeki “10 Emir’i getiren kişi” olarak bilinir.
Halbuki, tanrının bir dağda peygamberine kanunları iletme teması çok daha eskidir. Musa(İngilizce Moses), mitolojik tarihteki sayısız “kanun koyucu”lardan sadece biridir:
Hindistan’da Manou büyük “Kanun Koyucu”ydu. Girit’te ise Minos, Dikta Dağı’na çıkarak orada Zeus’tan kutsal kanunları öğrendi. Mısır’da ise Mises, tanrının ona verdiği ve taş tabletlere yazılmış kanunları taşırdı.
MANOU-MİNOS-MİSES-MOSES
Burası tekrarlanan kelimelerden dolayı(MANOU-MİNOS-MİSES-MOSES), filmin en etkileyici yerlerinden birisi. Ama burada da bir önceki paragraf gibi, doğru ile yanlış birbiriyle “yanıltmacılık” babında yine güzel harmanlanmış.
Manu’ya fazla değinmeyeceğim, çünkü kanun koyucu olan Manu’nun, Manusmrti isimli kanunları M.Ö 200 ve M.S 200 yılları arasında yazılmış. Yani Musa’dan çok sonra.
Fakat zaten filmin bu kanun koyuculuğa değinmesine gerek yok. Peygamber, elçi veya mesajcı olarak isimlendirdiğimiz kişi veya karakterler zaten kanun koyucudurlar.
Öte yandan Minos. Yunan mitolojisinde var olan, gerçekte de yaşamış olan bir karakter. Mitolojide Zeus’un, Europa’dan çocuğudur. Ve hakikatten de Zeus’tan kanunları bir dağda alıyor.
Ancak Musa’nın hikâyesine benzemesine rağmen –ki Minos gerçekte de yaşamış bir karakter- kesin olarak “Musa’nın kökenidir” diyemeyiz. Filmin bu bölümünde benzer özelliklere sahip karakterlerin, “M” ile başlamasına ve birbirleri arasındaki ses benzerliklerine dikkat çekiliyor.
Fakat, Tanrı’dan dağda kanun almış olan ve yine ismi “M” harfi ile başlayan bir karakter daha var. Bu da İslam inancının peygamberi olan Muhammed. Biliyoruz ki, O da ilk vahiyi, dağda, bir mağarada(Hira) almıştır. İsmi de görüldüğü gibi “M” harfi ile başlamaktadır.
Ama yine çok iyi biliyoruz ki Muhammed, gerçekte yaşamış bir karakterdir ve ismi de hakikatten Muhammed.(Muhammed bin Abdullah-Abdullah oğlu Muhammed)
Bu yüzden de hiçbir zaman Muhammed’in kökeninin her hangi bir karakter olduğunu iddia etmiyoruz. Benzer özelliklere sahip olan, yani Muhammed gibi gerçekte yaşamış bir kişi olan ve yine Muhammed gibi dağda ve mağarada Tanrı’dan ileti aldığını söyleyen Minos’un; “M” harfi ile başlaması, Muhammed ile kıyaslandığında nasıl tesadüf ise, Musa ile Minos’u kıyasladığımızda da aynı şeyi düşünmeliyiz.
Mises’e gelince. Size şunu söyleyeyim: Şu ana kadar birçok mitoloji-antik tarih ile ilgili kaynaklar okumama rağmen Mises’e hiç rastlamamıştım. Bu yazıyı yazmaya karar vermeden çok-çok önce de Mises’i defalarca kez araştırdım. Mises’,i özel olarak araştırmamın nedeni ise, bu karakterin isminin filmde geçtiği yerin çok etkileyici olmasıydı. Çünkü, filmi izleyen bir kişi burada, aynı özelliklere sahip karakterlerin ismini art arda sıralandığını(MANOU-MİNOS-MİSES-MOSES) görünce muhtemelen, “bu kadar mı olur?” der. Zira Mises de sayılan karakterler içinde Musa’ya(İng. Moses’e) en çok benzeyen karakter. Hem tabletleri taşımasıyla aynı işi yapıyor, hem de söylenirken arada bir tek “i” sesi farkı oluyor.
Ama bütün bunlara rağmen Mises’e dair bir iz yok. Film, kaynak olarak Lloyd Graham isimli şahısın, 1991 tarihli “Deceptions and Myths of the Bible”, yani “İncil’in Efsaneleri ve Aldatmaları” isimli kitabını kaynak gösteriyor. Ama benim kaynaklarımda ve internette Mises’e dair bir iz yok.
Dikkat edersek film, ifadelerini, hep belli bir düşünceyi savunan, ilgili tezleri destekleyen yazarlara ve kaynaklara dayandırıyor. Hemen hiçbiri objektif veya evrensel kaynak değil. Hemen hepsi de konudan bağımsız değiller. Bu tip sorunlar da karşımıza işte hep bu yüzden karşımıza sıkça çıkıyor.
Ama yine de bütün bunlar Eski Mısır’da, “Mises” adında bir karakterin olmadığı anlamını taşımaz. Belki de film, karakteri aktarırken tercüme hatası veya benzer bir hata yapmıştır. Ola ki, siz Mises ile ilgili herhangi bir bilgi bulup, bana iletirseniz; ben de buraya gereken eklemeyi yaparım.

1 yorum:

  1. Aynı şekilde Mises'i bende bulamadım. Araştırırken yazınıza rastladım. Araştırmacı kişiliğinize sağlık

    YanıtlaSil