4 Aralık 2010 Cumartesi

ÇALMAMAYI,ÖLDÜRMEMEYİ,YALAN SÖYLEMEMEYİ AKIL EDEMEYİP ÇALAN İNSANLAR DÜNYASI ?

Zeitgeist:On Emir’e gelince, bu da Mısırlıların “Ölüm Kitabı”nın 125. bölümünden alınmıştır.
“Ölüm Kitabı”nda yazan mısralardan; “Çalmadım” mısrası “Çalmayacaksın” olarak, “Öldürmedim” mısrası “Öldürmeyeceksin” olarak, “Yalan söylemedim mısrası ise “Yalan yere şahitlik etmeyeceksin” olarak değiştirilmiştir.
Buradaki ifadeler doğru: Bahsi geçen ifadelerin bulunduğu yer, Mısırlıların Ölüler kitabının, “Masumiyetin İlanı” adlı bölümüdür.
Ancak, film burada öyle bir şey söylüyor ki, kutsal kitaplarda yer alan ifadelerin ve karakterlerin sanki hemen hepsi bir yerden çalınmış. Kitapları kaleme alan yazarlar, ifadelerin ve karakterlerin hemen hiçbirisini kendileri yazmayı, eklemeyi, oluşturmayı düşünememişler. Fakat, bu kitapları yazan yazarlar da bu çalma işini gayet iyi becermişler.
Ama burada fark etmemiz gereken şey şu: “Çalmak, öldürmek, yalan söylemek” gibi şeyler zaten insanlığın çok önceden beri üzerinde durduğu; dinlerde ve devlet yönetimde cezasının bulunduğu şeyler. Bunlar ahlakın kökleri.
Ama belki, Mısırlılara ait bulunan bu ifadeler, Eski Ahit’i de eklemiş olabilir. Yazarlar, bahsi geçen yerdeki ifadeleri ahlaka uygun bulup Eski Ahit’e de sokmayı düşünmüş olabilirler. Ama benim burada kastettiğim şey; filmin insanları çok güzel uyutması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder