4 Aralık 2010 Cumartesi

FRİGYANIN ATTİSİ

Zeitgeist: Firigya’nın Attis’i, 25 Aralık’ta bakire Nana’dan dünyaya geldi, çarmıha gerildi?, gömüldü ve 3 gün sonra dirildi.
Bir Anadolu-Frigya tanrısı olan Attis’in annesinin Nana olduğu doğru, ama Attis’in doğumuyla, İsa’nın doğumu ve ölümü arasında pek bir benzerlik yok.
Attis; annesi Nana’nın, Zeus’un bir gün görmüş olduğu rüyasından sonra yeryüzüne saçılmış olan tohumlardan oluşan ve hem dişilik, hem de erkeklik özelliği taşıyan Agditsis’in diğer tanrılar tarafından kesilen penisinden biten bir badem ağacının meyvesini kendi rahmine yerleştirip kendisine hamile kalmasıyla doğuyor. Attis, çok yakışıklı bir karakter ve bundan dolayı Kibele O’na aşık olmuş.
Attis, Pessions şehri kralının kızıyla evlenmeden önce tanrıça Kibele O’na görünmüş ve Attis kızarak kendisini kısırlaştırmış. Daha sonra da ölmüş. Ancak Agdistis, Attis’in çürümesini egellemek amacıyla Attis’i yeniden bir çam ağacı olarak diriltmiş.
İsa’nın hikayesiyle açık bir benzerlik yok.“Doğum” ve “yeniden diriliş” ile ilgili bir bağlantı belki kurulabilir ama, bunlar da İsa’nın hikayesine apaçık bir biçimde benzeyen şeyler değil.

xxxx

Attis : Attis’in annesi Nana, Agdistis isimli tanrının, diğer tanrılar tarafından kesilen penisinden biten bir badem ağacının meyvesini vajinasına yerleştirerek Attis’e hamile kalıyor. Attis büyüdüğü zaman çok yakışıklı oluyor ve Kibele ona aşık oluyor. Attis, Pessions şehrinin kralının kızıyla evlenmeden önce Kibele ona görünüyor ve Attis delirip kendini hadım ediyor, ve sonra da ölüyor. Agditis bunu görünce Attis’in vücudunun çürümesine izin vermiyor ve onu çam ağacı olarak tekrar diriltiyor. İsa hikayesine benzerlik az. Belki sadece “mucizevi doğum” ve “tekrar dirilme” arasında benzerlik kurulabilir. 25 aralık tarihiyle ilgili bir bilgiye rastlayamadım.

Bu arada isanın 25 aralıkta doğması ile ilgili bilgi ne zaman nasıl oluşmuş araştırılması lazım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder