4 Aralık 2010 Cumartesi

MISIR İLE HRİSTİYANLARIN BİR ÇOK ŞEYİDE BENZİYOR YEMESİ İÇMESİ GİBİ İNSAN YA İŞTE DİĞER MİLLETLER GİBİ

Zeitgeist:Görüldüğü gibi eski Mısır inanışı, Musevi-Hristiyan ilahiyatının temelini oluşturmaktadır: Vaftiz, ölümden sonra yaşam, mahşer, bakire doğumu, yeniden diriliş, çarmıha gerilme, gemi, sünnet, Mesih, kutsal müritler, büyük tufan, paskalya, Noel ve bunun gibi birçok öğe tamamen Mısır kökenlidir ve Hristiyanlık ve Musevilikten çok daha eski tarihlere dayanır.
Öncelikle ben yazıda -ki bunu bile, bilmem kaçıncı kez tekrarlıyorum- ilgili karakterlerin İsa ve Musa ile bir ilgisi olmadığını, en azından filmde anlatılanların yalan olduğunu çok uzunca anlattım. Ama yine de şunu tartışabiliriz: Bütün bu yukarıda sayılanlar hakikatten de Mısır inancında veya başka inançlarda Hristiyanlık ve Yahudilikten önce de var mıydı?
Teker teker ele alalım:
Vaftiz: Kutsal banyo, yani vaftiz edilme birçok gelenekte ve inançta var olan bir şey.
Ölümden sonra yaşam: Bunu zaten herkes biliyor. Ölümden sonraki yaşam hemen hemen her dinin ortak noktalarından.
Çarmıha gerilme: Bu antik toplumlarda uygulanan bir idam şeklidir. Ancak, biliyoruz ki filmde bahsi geçen karakterlerde çarmıha gerilme yok. Başka tanrı veya ilahi karakterlerde var mı diye araştırdım ama buna rağmen herhangi bir iz göremedim.
Bakire doğumu:Yine filmde bahsi geçen karakterlerde bakire doğumu yok. Ancak yine de bu, Hinduizm dahil belli başlı mitolojilerde görünen bir şey.
Yeniden diriliş: Yeniden dirilme birçok dinde ve inançta zaten var. Hatta filmde bahsi geçen karakterlerde de olduğunu anlatmıştım. Ama bunların hikâyeleri filmde iddia edildiği gibi İsa’ya pek benzemiyor. Şuradan doğum-ölüm-yeniden dirilme ile ilgili bilgiler var, ancak İsa’nınkine benzer bir hikaye orada da mevcut değil.
Büyük tufan: Filmdeki “Gılgamış Destanı-Nuh Tufanı” iddiasının, her ne kadar bu ikisi arasında ufak-tefek farklılıklar olsa da genel anlamda doğru olduğunu söylemiştim.
Mesih: “Mesih” kutsanmış kişi demek. Dinlerin ve geleneklerin karakterleri zaten kutsanmıştır.
Sünnet: Birçok dinde ve gelenekte var olan bir şey. Bir benzerini Kolomb-öncesi Amerika uygarlıklarından Mayaların, kralları penis derisini delerek, ondan akan kanı da şerit biçimindeki kağıtlara akıtarak yapıyorlardı. Bu şerit biçimindeki kağıtları yaktılarında ise ortaya çıkan dumanda Tanrı’nın ruhunu gördüklerine inanıyorlardı.(16)
Öte yandan Eski Mısır’da da mevcut. Luxor Tapınağı’ndaki tabletlerde görülüyor. Sünnet’in, şu anda dünyada uygulanan şeklinin Eski Mısır’dan Yahudiliğe geçtiği düşünülüyor.

Vezir Ankhmahor'un mezar taşındaki sünnet kabartması MÖ 2400
Noel: Yukarıda da anlattığım gibi 25 Aralık tarihi, İsa’nın doğumu(Noel) olarak sonradan kabul edilmiş bir şey. Fazla yoruma gerek yok.
Kutsal müritler: Dinlerde ve inançlarda var olan mürit/çırak/öğrenciler zaten önemli şahıslardır ve genellikle kutsallardır.
Paskalya: Kökeni Babil’e kadar gidiyor. Bunu Hristiyanlar bile biliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder