4 Aralık 2010 Cumartesi

2150 YILLIK BİLGİ AKTARIMI HANGİ MEDENİYETMİŞ BU?

Zeitgeist:İncil’de yer alan sayısız astrolojik-astronomik benzetmelerden belki de en önemlisi “çağ”lar ile olan kısımdır. Yine, kutsal kitapta “çağ” kelimesi birçok yerde geçmektedir. Çağ kavramını tam anlayabilmek için, öncelikle gece-gündüz eşitliğinin yani ekinoksun gerilemesi olayını anlamalıyız.
Antik Mısırlılar ve onlardan önceki birçok medeniyet fark ettiler ki, yaklaşık olarak her 2150 yılda bir bahar gündönümünde şafak, Zodyak’ın başka sembolüne denk geliyordu.
Bu olay, Dünya’nın kendi ekseninde açısal olarak dönerken yalpalanmasıyla ilgilidir. Bu olaya “gündönümünün gerilemesi” denir, çünkü normal bir yıllık döngünün aksine bu olayda burç geriye gider.
Bu gerilemenin 12 burcun gerçekleşmesi için gereken süre ise, tam olarak 25.765 yıldır. Bu da “Büyük Yıl” olarak adlandırılıyordu ve antik toplumlar buna çok dikkat ediyordu. Bu yüzden her 2150 yıllık süreci bir “Çağ” olarak adlandırdılar.
M.Ö 4300 yılından M.Ö 2150 yılına kadar Taurus, yani “Boğa Çağı” yaşandı. M.Ö 2150 yılından M.S 1 yılına kadar Aries, yani “Koç Çağı” yaşandı.
Ve şu anda içinde bulunduğumuz M.S 1 yılından M.S 2150 yılına kadar olan süreçte de, “Balık Çağı” yaşanacak. 2150 yılından sonra ise, dünya yeni bir çağa girecek: “Kova Çağı”na.
Bu ifadeler tamamen uydurma. Çünkü, devinim hareketini ilk keşfeden eden kişi, M.Ö 2. yy’da yaşamış olan Eski Yunanlı astronom İparhos’tur(Hipparkhos adıyla da bilinir).

Bir Topaçın Devinimi
Yani bu, İsa’dan ortalama 100 sene kadar önce olan bir şey. Ama devinim hareketiyle ilgili diğer sorun şu: Bu olayın, her ne kadar M.Ö 2 yy’da keşfedildiği bilinse de, biz astronomide devinme(eksensel devinme)yi ilk olarak M.S 2. yy’da Batlamyus’dan duyduk. Bu kişi devinime, İparhos’u kaynak gösterir. Bizim ilk olarak Batlamyus’dan duymamızın nedeni de İparhos’un konuyla ilgili mevcut kaynaklarının kayıp olmasıdır.

Yani devinim/devinme, hem ilgili mitolojik dinlerden ve Eski Ahit’ten çok sonra, hem de İsa’dan sadece 100 sene kadar önce keşfedilmiş bir şey.
Ama benim burada asıl değineceğim şey bu değil. Bunu bir sonraki paragrafta belirteceğim:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder